Sloperijen, de belangrijkste schakel in het recyclen van autowrakken

Sinds de opkomst van de auto bestaan er eigenlijk al sloopbedrijven. In Nederland alleen waren er op een gegeven moment meer dan 2000 autosloopbedrijven. Dit vond de overheid te veel waardoor ze door actief beleid dat aantal omlaag haalden. Tegenwoordig zijn er ruim 700 sloopbedrijven die een vergunning hebben. Hiervan zijn zo een 500 bedrijven erkend door het RDW. De branche richt zich op dit moment voornamelijk op het hergebruik van auto onderdelen en dat is beter voor het milieu dan wanneer er materialen worden hergebruikt. Al met al kun je stellen dat sloopbedrijven meehelpen aan het minder vervuilen van het milieu.

Hoe werkt een sloperij

Voor de sloperijbranche zijn schadeauto’s van levensbelang. Deze kopen ze actief op bij consumenten en bedrijven. Vaak wordt zelfs een vergoeding gegeven voor een schadeauto. Vooral jonge auto’s zijn gewild omdat de onderdelen vaak nog in een goede staat verkeren. Dus deze kunnen nog goed verkocht worden op de tweedehands onderdelenmarkt. Na aankomt van de schadeauto bij de sloperij worden de onderdelen verwijderd. Waarna de onbeschadigde stukken verkocht worden. Het ijzeren autowrak van de auto wordt verschroot en verkocht aan metaalbedrijven. Die betalen een bepaalde prijs per kilogram. De hoogte van de prijs kan per regio verschillen. Op dit moment wordt 95 % van een autowrak hergebruikt.

Veel vraag naar tweedehands onderdelen

Tegenwoordig houden sloperijen zich voornamelijk bezig met het hergebruiken van auto onderdelen. De gemiddelde auto bestaat uit: 74% metaal, 5 % rubber, 11% kunststof, 3% glas en 7% vloeistof. Vooral met het percentage metaal verdienen de sloopbedrijven het meeste geld. Dit percentage bestaat uit onderdelen en ijzer. De onderdelen kunnen verkocht worden in zowel het buitenland als in Nederland. Er is veel vraag naar tweedehands onderdelen om de kosten van reparaties te drukken. Hoe nieuwer een auto is, hoe meer de auto onderdelen waard zijn. Om die reden is het bedrag dat u voor de recycling van een nieuwe elektrische auto ontvangt hoger dan de prijs die u voor een oude diesel krijgt. Het overtallige ijzer gaat naar metaalbedrijven.

Bron: autosloperijen.nl

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl