Auto veiligheid en veiligheidssystemen

Auto’s worden steeds veiliger. Vroeger maakte de fabrikanten zich daar nog nauwelijks druk over. Er waren maar een paar rijke mensen die zich een auto konden veroorzaken. Een de snelheid van een auto was niet hoger dan een lopend persoon. Je hoefde alleen niet te lopen. Met de komst van de T-ford (eerste productieauto) werd de auto voor een groter publiek bereikbaar. Meer mensen konden dus nu een auto kopen en de motoren werden ook steeds sneller, zuiniger en stiller. Maar dan hebben we het over begin 20e eeuw. Je kan dus dan nog absoluut niet spreken van een ‘snelle’ auto. Langzamerhand werden er ook wegen aangelegd, en er kwamen steeds meer auto’s. Er vielen ook steeds meer verkeersdoden. Voor autofabrikanten was dit een teken dat ze zich moesten gaan concentreren op de veiligheid van hun automobielen. De auto heeft op het gebied van zowel actieve als passieve veiligheid de laatste jaren veel vooruitgang geboekt. Betere actieve veiligheid helpt ongevallen vermijden. De meest bekende hiervan zijn krachtige remsystemen, ABS, actieve ophanging en tractiecontrole. Bij Passieve veiligheid denkt men bijvoorbeeld aan de veiligheidskooi, gelaagd veiligheidsglas, (zelfspannende) autogordels, airbags en kreukel – absorptie zones. Voor zowel actieve als passieve veiligheid aspecten zullen we in de toekomst steeds vernieuwingen en verbeteringen zien.

Voorloper auto en veiligheid (Volvo)

Volvo staat bekend om zijn veiligheid en heeft dan ook altijd veel aandacht besteed aan de veiligheid van hun automobielen. Al in 1944 begon Volvo met het systematisch verbeteren van de veiligheid van zijn auto’s. Het begon allemaal met de enorme bumpers op de eerste modellen van die tijd. In 1944 kregen alle Volvo- personenauto’s gelaagde voorruiten als standaarduitrusting. Het glas is dan sterker, en als er iets op de voorruit kwam, barstte die alleen, en brak hij niet meteen. De bestuurder kreeg dan geen splinters in zijn gezicht of op zijn lichaam. Het duurde in Nederland pas tot halverwege de jaren zeventig voor gelaagd glas verplicht werd op nieuwe auto’s. In 1959 werden op alle modellen van Volvo standaard driepunts veiligheidsgordels gemonteerd. Nu is dat heel vanzelfsprekend – Volvo heeft zelfs als vierpunts gordels geïntroduceerd – maar dat was het in die tijd zeker niet. “Je zou maar bij een ongeluk vastgesnoerd blijven zitten in een brandende of in het water zinkende auto’” was het standpunt van velen. Er bestonden nauwelijks regels of wetten voor de veiligheid van auto’s. Pas later, toen er ook meer ongelukken gebeurden en de wegen steeds voller werden, kwam de Nederlandse overheid met voorschriften. In Nederland werden de gordels vanaf 1 januari 1971 voorgeschreven. Volvo is voorloper geweest van meer veiligheidssystemen, en het heeft hem het een ijzersterk imago opgebouwd. Denk aan kooiconstructies of een ‘triangel’ remsysteem.

Onderwerp gerelateerde artikelen

elektrische-auto
Elektrische auto: De autowereld is al langer op zoek naar aandrijf bronnen die geen of nauwelijks vervuiling uitstoten. Elektrische auto's lijken goede kansen te hebben. Deze types kampen echter technisch gezien met een niet onaanzienlijk probleem: de actieradius is klein en het prestatieniveau laag. Bovendien moet een dergelijke auto altijd een keer 'aan de stekker', waar Lees hier meer over de elektrische auto.
autosleutel
De autosleutel: Sinds 1982 heeft de autosleutel ongekende ontwikkelingen doorgemaakt, je kan het zo gek niet bedenken het kan allemaal. In de toekomst zullen we zien dat we met de autosleutel aan de kassa van de supermarkt kunnen afrekenen of dat we er geld mee kunnen pinnen. Terwijl voor 1982 de autosleutel nog maar twee functies had, het openen Lees hier meer over de ontwikkeling van de autosleutel.
terugroepactie
Overzicht terugroepacties dealers: Alle terugroepacties in een overzicht. Bij de meting van 2012 is aangetoond dat Toyota als grootste autobouwer ter wereld ook de kroon spant met het aantal teruggeroepen auto's. Een terugroepactie heeft in de meest voorkomende gevallen betrekking op de veiligheid van desbetreffende (model type) auto. U kunt bijvoorbeeld Lees hier meer over terugroepacties van autofabrikanten.
reparatie voorruit
Reparatie voorruit: Bij een voorruitschade wordt eerst gekeken naar de omvang en de soort beschadiging. Is het sterretje niet groter dan een 2 Euro muntstuk (3,5 cm doorsnede), dan kan de beschadiging vrijwel altijd perfect gerepareerd worden. Is de beschadiging groter dan een 2 Euro muntstuk (3,5 cm doorsnede), dan kan de beschadiging vrijwel altijd perfect Lees hier meer over reparatie voorruit.
xenon verlichting
De revolutie van auto verlichting: Rond 1900 is de auto uitgevoerd met verlichting, echter was dit nog geen elektrische verlichting maar olie kaarslampen. Deze lampen gaven toen der tijd voldoende licht voor de bestuurder, naarmate de tijd vorderde kwamen er auto’s met Acetyleen lampen. Deze lampen werden brandend gehouden met Carbid(door de samenvoeging van Lees hier meer over auto verlichting.
olielekkage
Olielekkage koelvloeistof lekkage: De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt die vervellende olievlekken onder de auto. Soms in de vorm van enkel e druppels maar soms ook erg extreem. Hoe nu vast te stellen waar de olie lekkage vandaan komt. Stel als eerste vast of het wel om een olie lekkage gaat en niet om koelvloeistof lekkage van het Lees hier meer over Olielekkage koelvloeistof lekkage.
zelf sleutelen
Zelf auto onderhouden en repareren: Zelf je auto onderhouden en/of repareren behoort voor technisch aangelegde mensen zeker tot de mogelijkheden. En gezien de hoge garagerekeningen brengt het al snel een leuke verdienste met zich mee. Natuurlijk weet u voor uzelf of u in staat bent bepaalde onderhoud en reparatie werkzaamheden zelf uit Lees hier meer over zelf auto onderhouden en repareren.
krik punt auto
Hoe verwissel je een lekke autoband: Altijd vervelend om met een lekke band langs de weg te komen staan. maar ja, we willen toch verder rijden dus zal deze (tijdelijk) gerepareerd of verwisselt moeten worden. Opzich wel grappig dat men altijd spreekt over het verwisselen van een autoband terwijl je eigenlijk de velg wisselt met daaromheen een autoband. In de Lees hier meer over verwisselen autoband.
werking remsysteem
Werking remsysteem: De functie van het remsysteem is om de kracht van de persoon achter het stuur die het rempedaal indrukt over te zetten naar het voorwerp dat tegen het wiel aan drukt zodat het wiel gaat remmen. De omzetting van die krachten gebeurt door middel van een Hefboom, Hydraulica en Wrijving. Een hefboom komt voor in het rempedaal. Doordat Lees hier meer over de werking van het remsysteem.
startkabels aansluiten
Hoe startkabels of jumpstarter gebruiken: Veel mensen hebben het al eens meegemaakt, de lampen van de auto laten branden en bij terugkomst geen startstroom meer. Gelukkig geven de auto’s van tegenwoordig een signaal als je bij het uitstappen de lampen laat branden. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de accu leeg loopt of stuk Lees hier meer over gebruik startkabels en jump starter.
auto onderhoud
Kleine beurt, grote beurt of service beurt: De auto zal door het rijden met de auto en de weersbeïnvloeding van buitenaf, op tijd zijn onderhoudsbeurten moeten ondergaan. Wij noemen bewust ook de weersbeïnvloeding omdat er vaak wordt gedacht dat als de auto weinig gebruikt wordt alles ook minder snel slijt, en daardoor minder onderhoud nodig heeft Lees hier meer over onderhoudsbeurten auto.
apk check
Wanneer moet een auto de APK keuring ondergaan: De APK (algemene periodieke keuring ) is in geheel europa verplicht. Als u met een niet APK gekeurde auto gebruik maakt van de openbare weg riskeert u een fikse boete. Daarnaast zal bij een ongeval de autoverzekering mogelijk niet overgaan tot uitkering van de schade. Het is mogelijk uw auto tot maximaal 2 maanden voor Lees hier meer over interval APK keuring.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
ebd
Wat is en hoe werkt een remkrachtverdeler: Zoals het woord het al aangeeft verdeelt de remkrachtverdeler de remdruk over de wielen. De verdeling gebeurd over de voor en achterwielen van de auto. De verdeling van de remkracht is nodig, omdat als bij alle wielen dezelfde remkracht aanwezig zou zijn de wielen gelijk zouden Lees hier meer over de mechanische en elektronische remkrachtverdeler.
dashcam auto
Raakt de dashcam snel ingeburgerd? Er zijn een aantal goede redenen om een dashcam aan te schaffen. Sommigen gebruiken het om het gedrag van hun medepassagiers in de gaten te houden, anderen gebruiken extra functies van hun dashcam, bijvoorbeeld het waarschuwen voor een snelheidscontrole. De meeste automobilisten leggen er foto's en film Lees hier meer over dashcam auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl