Geen startstroom meer! Mogelijke oorzaak Accu, dynamo startmotor of toch lekstroom

Geen startstroom meer: Waar ligt de oorzaak? als eerste wordt de accu gecontroleerd met name in de wintermaanden geeft deze door de kou nogal eens de geest. Alvorens deze te vernieuwen moet deze natuurlijk eerst gecontroleerd worden of deze werkelijk defect is. De nieuwere accu’s zijn gemakkelijk te controleren doordat er een oog in de accu zit waar een kleur wordt aangegeven. Een sticker op de accu geeft de betekenis van de kleur aan, bijvoorbeeld als het oog groen aangeeft is de accu vol, wit moet de accu opgeladen worden en b.v rood is de accu defect. De oudere accu’s waarbij men zelf nog demi water kan bijvullen is minder eenvoudig te testen, hiervoor gebruikt men dan ook vaak gereedschap wat erg snel stroom van de accu onttrekt door middel van een warmte element, als er dan een of meerdere cellen gaan borrelen zijn deze cellen stuk en dus de accu erg slecht. Natuurlijk kan het ook zijn dat er niets met de accu aan de hand is maar dat de startmotor stuk is of dat de dynamo de accu niet of niet volledig oplaad. De laadstroom is daarbij gemakkelijk met een multimeter te meten. De accu is in de meest voorkomende auto’s 12v de laadspanning moet dan rond de 14v zijn. Als de accu goed is en de dynamo laad voldoende bij, maar toch loopt de accu naar een bepaalde tijd leeg. Hebben we het in de meeste gevallen over lekstroom. Indien er geen elektronische storing is kan de startmotor met behulp van starter kabels vanuit een andere auto getest worden.

Betekenis lekstroom

Lekstroom houd in dat als de sleutel uit de auto is dus alles uit staat er toch ergens stroom weglekt, dit kan zijn door de dynamo (diodebrug) de radio of bijvoorbeeld een lampje wat ergens blijft branden. Hoe meet je lekstroom? deze meet je door de min pool van de accu los te maken en er een multimeter tussen te hangen deze stel je in op ampère waarna de lekstroom wordt aangegeven. als je niet in het bezit bent van een multimeter kan er ook een spanningszoeker tussen je accupool en accuklem geplaatst worden. hierbij geldt hoe feller het lampje brandt hoe meer lekstroom je hebt. Mocht er nu lekstroom zijn kan je deze door de zekeringen er een voor een uit te halen en terug te plaatsen controleren, Als bij een zekering de multimeter of het proeflampje reageert dus een lagere waarde of het lampje brand minder sterk weet je dat in deze groep stroom wegloopt waarna je weer verder kan zoeken. zo komt het bij de opel corsa, astra en vectra vaak voor dat het lampje in het dashboardkastje of in de kofferbak blijft branden waardoor de accu leeg getrokken wordt.

Opgelet ! Als uw auto niet wil starten en u gebruikt startkabels om in ieder geval te proberen weer verder te kunnen rijden gebruik dan altijd startkabels met een dikke koperen kern. Dit met name bij dieselmotoren. Te dunne startkabels kunnen de grote startstroom niet aan en zullen erg warm worden. Vooral bij moderne auto’s opletten bij het aansluiten van de plus en minpool door starthulp kan namelijk schade ontstaan aan de elektronica.

Onderwerp gerelateerde artikelen

startkabels aansluiten
Hoe startkabels of jumpstarter gebruiken: Veel mensen hebben het al eens meegemaakt, de lampen van de auto laten branden en bij terugkomst geen startstroom meer. Gelukkig geven de auto’s van tegenwoordig een signaal als je bij het uitstappen de lampen laat branden. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de accu leeg loopt of stuk Lees hier meer over gebruik startkabels en jump starter.
Dynamo en startmotor
Dynamo en startmotor: Moderne dynamo's worden steeds lichter en kunnen meer vermogen leveren. Dit betekent dat de koeling van spanningsregelaar, diodes en wikkelmateriaal ook belangrijker wordt. De startmotor is bijna geheel dicht. Alleen de directe verbindingen met de accu en de startrelais kabel zijn gevoelig voor vocht. Vaak zijn deze verbindingen afgedekt Lees hier meer over dynamo en startmotor.
uitleg auto accu
Het principe van de Accu: Het doel van een batterij is het opslaan van elektrische energie, zodat deze op elk willekeurig ogenblik kan worden gebruikt. Hiertoe wordt energie in de vorm van elektriciteit aan de batterij toegevoegd (geladen), welke energie weer in dezelfde vorm daaraan wordt onttrokken. Hieronder staan zeven vragen met antwoorden over batterijen. Een batterij Lees meer over uitleg accu.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl