Auto accu controleren - doormeten

Ook de auto accu gaat geen leven lang mee. Met name in de wintermaanden krijgen de accu’s het zwaar te verduren. Dat is ook de reden dat in deze periode meer auto accu's vervangen zullen moeten worden. Als u liever niet door een kapotte accu verrast wilt worden is het verstandig voordat de winter begint de accu te testen of te laten testen.

Als eerste laadspanning controleren

Als de auto niet meer start omdat de accu leeg is moet er eerst naar de laadspanning worden gekeken. Om de laadspanning te kunnen meten zal de motor echter wel gestart moeten worden. Dit kan men bijvoorbeeld doen door middel van een jump starter of door het overstarten via startkabels. Een andere mogelijkheid is de accu eerst met een acculader op te laden. Als de auto weer start kan met behulp van een eenvoudige multimeter de laadspanning worden gecontroleerd.

Je stelt de multimeter in op ongeveer 20 volt gelijk spanning. Je zet de minkabel (zwarte kabel) van de multimeter op de minpool van de accu en de plus kabel (rode kabel) op de plus van de accu. Buiten de zwarte en rode ring om de accu polen zijn deze ook te herkennen aan het op de accu zichtbaar zijnde + en – teken. Als de motor draait, zal de laadspanning als het goed is tussen de 14 en 14,5 volt liggen. Als de laadspanning te laag is, zal de accu niet of niet voldoende bijgeladen worden. Hierdoor lijk het dat de accu stuk of slecht is, terwijl het probleem bij de dynamo (diodebrug) ligt. Ook kan er teveel spanning worden geladen. In dit geval ligt het probleem ook bij de dynamo (spanningsregelaar). Door een te hoge laadspanning kan ook de accu zelf stuk gaan.

Laadspanning oke’ accu controleren

Als de laadspanning goed is, kan de oorzaak van de lege accu ook door lekstroom worden veroorzaakt. Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken of de binnenverlichting of het lampje in de kofferruimte of in het dashboard kastje niet constant blijft branden. Echter, mag je er in de wintermaanden al snel van uitgaan dat de oorzaak bij de accu zelf ligt.

Accu demonteren - verwijderen

De accu is over het algemeen vrij toegankelijk. Deze kan zich zowel onder de motorkap als in de kofferruimte, als in de auto zelf bevinden. In de meeste gevallen bevind de accu zich onder de motorkap van de auto. De accu zit buiten de + en – kabels ook vast tegen het verschuiven van de accu. Om de accu te kunnen verwijderen moeten soms ook andere onderdelen worden verwijderd. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de afdekplaat bij de ruitenwisser. Bij het verwijderen van de accu kabels moet eerst de – klem en vervolgens de + klem worden verwijderd.

Het zelf controleren meten van de accu

Als een accu stuk is, hoeft het niet zo te zijn dat deze helemaal geen spanning meer geeft en dus helemaal niets meer doet. Een accu kan ook voor een gedeelte afgezwakt zijn, waardoor ook na het opnieuw opladen van de accu niet de volledige capaciteit geleverd kan worden. Het vaststellen van de conditie van de accu kan helaas niet met een eenvoudige multimeter maar zal met een accu tester gemeten moeten worden.

Bij de oudere accu’s waarbij via vuldoppen het accuzuur bijgevuld kon worden testen men deze in het verleden met een accu tester voorzien van een warmte element. Om de stres test te doorstaan moest de accu volledig worden opgeladen. Tijdens het testen werd de accu maximaal belast. Door het aflezen van de spanningsmeter en te kijken naar het accuwater kon men de kwaliteit van de accu bepalen. Als de spanning te ver terugliep en bij bepaalde cellen het accuwater begon te borrelen duiden dit op een slechte kwaliteit (conditie) van de accu.

De accu’s van tegenwoordig zijn volledig gesloten. Deze accu’s zijn voorzien van een oog om zo de kwaliteit van de accu te bepalen. Het blijft echter lastig om alleen daar vanuit te gaan. Zeker als de accu ouder wordt, is het verstandig deze alvorens te testen of te laten testen. De volledig gesloten accu test men met een digitale accu tester. Hiermee kan men zien of de accu voldoende bijgeladen is en hoe de conditie van de accu is. Als de conditie van de accu bijvoorbeeld met 50% is afgenomen zal deze accu zeker in koude wintermaanden problemen gaan geven.

Onderwerp gerelateerde artikelen

startkabels aansluiten
Hoe startkabels of jumpstarter gebruiken: Veel mensen hebben het al eens meegemaakt, de lampen van de auto laten branden en bij terugkomst geen startstroom meer. Gelukkig geven de auto’s van tegenwoordig een signaal als je bij het uitstappen de lampen laat branden. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de accu leeg loopt of stuk Lees hier meer over gebruik startkabels en jump starter.
Dynamo en startmotor
Dynamo en startmotor: Moderne dynamo's worden steeds lichter en kunnen meer vermogen leveren. Dit betekent dat de koeling van spanningsregelaar, diodes en wikkelmateriaal ook belangrijker wordt. De startmotor is bijna geheel dicht. Alleen de directe verbindingen met de accu en de startrelais kabel zijn gevoelig voor vocht. Vaak zijn deze verbindingen afgedekt Lees hier meer over dynamo en startmotor.
uitleg auto accu
Het principe van de Accu: Het doel van een batterij is het opslaan van elektrische energie, zodat deze op elk willekeurig ogenblik kan worden gebruikt. Hiertoe wordt energie in de vorm van elektriciteit aan de batterij toegevoegd (geladen), welke energie weer in dezelfde vorm daaraan wordt onttrokken. Hieronder staan zeven vragen met antwoorden over batterijen. Een batterij Lees meer over uitleg accu.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl